2016. november 6., vasárnap

Hogyan legyél katamarán versenyző 5. rész - A legjobb online felkészítők

Lassan kezd érni benned az elhatározás, hogy jövőre tényleg katamarán versenyző leszel, de azért vannak még aggályaid. De ez nem csoda, hiszen a vitorlázás versenyszabályai nem a legegyszerűbb szabályok közül vannak, viszont a szabályok ismerete önbizalmat és magabiztosságot ad a pályán. 

Na meg amúgy is lassan kezdődik a tél, így elkezdheted a felkészülést a jövő szezonra. Amit nem csak a tornateremben vagy futócipőt húzva teheted hanem egyszerűen, kényelmesen, banánturmixot szürcsölgetve a számítógép mellett. 

2 online egyszerű számítógépes játékot és egy hagyományos asztali társasjátékot szeretnék ajánlani. 




Az egyik a http://game.finckh.net/indexhun.htm , ez egy versenybíró által létrehozott szituációs szabályismertető játék, vagy inkább teszt. Magyar nyelvre is le van fordítva (hála néhány lelkes magyar versenybírónak), így a valódi szabályokat olvasva tanulhatjuk meg őket. Rengeteg szituáció van benne a rajttól a befutóig.




A másik amit ajánlani szeretnék az a e-regata.com . Ez közelebb van a játékhoz, és kevesebb szabály tanulás, viszont a szabályokat a játék közben használod és ha hibázol akkor büntet. És ha szabályokban nem is ad sokat, viszont taktikában annál többet. Stratégiát sajnos nagyon nehéz benne az egész versenyre kialakítani mert a szél rendszertelenűl változik (vagy még én nem vettem benne észre rendszert). Viszont nagyon jól látszik benne, hogy mekkora előny jelent egy jól időzített rajt vagy egy szélfordulóra történő ráfordulás.

A harmadik és egyben számomra a legkedvesebb (persze hiszen saját fejlesztés és gyártás)  egy elméleti játékos felkészítő a regattaboardgame.com társasjáték. Ez egy boltokban kapható mezei, dobókockával játszható táblajáték. Amely a vitorlázás versenyszabályaira épűl és a benne rejlő kérdések megválaszolásával elméleti tudásodat tökéletesítheted. 
Az előző két játékkal szemben ezt társaságban kell játszani, tehát végre van egy újabb ürügy, hogy a vitorlás csapat téli összetart tartson.